»
Jeseter hvězdnatý

Jeseter hvězdnatý, latinsky řečený Acipenser stellatus, patří do čeledi Jeseterovitých, řádu Jeseteři. Jeho potravou jsou především drobné rybky - jde totiž o všžravého dravce, který se dožívá až 40 let. Standardně dorůstá velikosti okolo 100 cm. Ve vyjímečných případech se však jeho délka může vyšplhat až na úctyhodných 200 a více cm.

 

Jeseter má hubené protáhlé tělo a velmi špičatou přední část těla se čtyřmi vousky visícími směrem dolů. Jeho tělo je poseto drobnými kostěnými štítky.

V našich vodách byste ho hledali jen marně - už se u nás totiž nevyskytuje. Jeho hlavním útočištěm je Dunaj. Narazit na něj můžete už u našich východních sousedů -Slováků. Jeho původní domovinou je však Černé, Kaspicke či například Egejské moře.

Jeseter hvězdnatý

Zdroj obrázku: mrk.cz

Řád: Jeseteři

Čeleď: Jeseterovití

Potrava: Všežravec - dravec

Délka života: až 40 let

Běžná velikost: Okolo do 100 - 160 cm a cca 5 - 20 kg

 

Jeseteři se nejlépe loví na položenou s využitím živočišné nástrahy. Pro lov zvolte větší háčky - budou se vám na tuto mrštnou rybu určitě hodit.

 

YTJlZ